De HYGISET™ is samengesteld uit de beste materialen. Het is immers de bedoeling om op een hoogst efficiënte wijze te genieten van iedere maaltijd, dag na dag. Dan kunnen er geen compromissen gesloten worden. Kwaliteit is de boodschap. Enkel dan behoudt de HYGISET™ zijn elegante uitstraling. Dit geldt niet alleen voor de dagelijkse basis, zoals het bestek en de servet maar ook voor de aangename extra’s.Het bestek

Het bestek bestaat uit een legering met niet minder dan 18Cr. De glans is dan ook verzekerd voor de toekomst. Ook de dikte van 2,2 mm slaat alles. Immers de meeste instellingen stellen zich tevreden met 2,0 mm. Voor de koffielepels durft men zelfs nog dunner te gaan. Dit gaat ten koste van de kwaliteit.

Bij een dikte van 2,2 mm blijft men ook verzekerd van echt snijdende messen. Het is dan niet nodig om over te stappen op steakmessen.

Merk ook de elegante vomgeving op van dit bestek. Het ligt niet alleen prettig in de hand, maar oogt bovendien nog mooi en slank.

 

 

Papier

De servet

De servet is kraakwit en samengesteld uit de beste papiersoorten, geëigend voor maaltijden.

De HYGISET™ heeft de beste kwaliteit 2-lagige servet reeds in zijn basis-uitvoering voorzien. Op speciaal verzoek kan er eveneens overgegaan worden op dikkere kwaliteiten.

 
 

In de machine kunnen 2 stapels van 250 st in 1 beurt ingevoerd worden. Op die manier kunnen 500 HYGISET™ na elkaar aangemaakt worden, vooraleer de servetladers opnieuw moeten gevuld worden.

 

 

De verpakking

 

Voor zijn verpakking heeft de ECO-HYGISET™ gekozen voor 1ste klasse papier van 50 gr/m2. Het is voor voedingswaren, dus werd het gebleekt. De hulzen zijn uit recycleerbaar houtpulp.

De rolbreedte en bijgevolg ook de lengte van de ECO-HYGISET™ is 280 mm. Elke rol weegt 11,2 kg en bevat 500 lopende meter papier.

Technologie

Edelstaal is een term gebruikt door staalfabrikanten om hoogwaardige roestvast staal (in de volksmond: roestvrij staal) aan te duiden, waarmee benadrukt moet worden dat het staal sterk, zuiver en mooi is.

Edelstaal wordt gebruikt voor o.a. sieraden, pannen, bestek en schakelmateriaal. Op bestek veelal met de aanduiding 18/10 of 18/8. Dit houdt in dat het edelstaal voor 18% uit chroom en 10 of 8% uit nikkel bestaat. Chroom zorgt ervoor dat er een onzichtbaar oxidelaagje ontstaat op het bestek dat de rest van het metaal beschermt tegen verdere corrosie. De nikkel zorgt ervoor dat het bestek niet magnetisch wordt.

Vaak zit er in bestek ook molybdeen dat de sterkte van het bestek weer ten goede komt (putbestendig en de messen blijven langer scherp).

De naam chroom komt van het Griekse chroma, dat kleur betekent. De basis van chroom is immers een oranje-rood mineraal chromiet (FeCr2O4) dat voornamelijk in Zuid-Afrika, Kazachstan, India en Turkije wordt gedolven

.

Productie

De productie van een bestek begint met een plaat of een coil (spoel) van roestvrij staal. Dit staal heeft de dikte van het bestek dat ervan gemaakt moet worden.
Allereerst snijdt men met behulp van een pers (met een druk van 100 tot 150 ton)een voorgevormd plaatje uit de staalplaat (afbeelding 1.a). Het betreft hier een stuk met een ruwe vorm waarmee verschillende referenties (bijvoorbeeld een vork en een eetlepel) kunnen worden gemaakt. Men spreekt in dit verband van meervoudig uitsnijden.
Afhankelijk van de grootte van het couvert (bijvoorbeeld tafelbestek / dessertbestek en visbestek / koffielepel en gebakvork) heeft men meerdere snijmatrijzen nodig.
Zoals u op afbeelding 1.a kunt zien, is de vorm aan de bovenkant onvoldoende
breed om er het lepelblad uit te snijden. De bovenkant wordt in een walserij breder gemaakt (2 stalen cilinders die in tegenovergestelde richting draaien en waartussen de bovenkant van het voorgevormde plaatje wordt geplet). Twee walsmachines zijn nodig om de gewenste breedte te verkrijgen (afb. 1.b en 1.c).
Het breder gemaakte voorgevormde plaatje wordt vervolgens uitgedekt. Dat betekent dat men het model met behulp van een pers onder een druk van 60 tot 80 ton in zijn definitieve omtrek snijdt.

Voor een vork zijn de fases identiek. Enkel het walsen is hierbij vereenvoudigd of vindt niet plaats.
Na het uitdekken moeten de tanden nog worden uitgesneden (afbeelding 3). Met behulp van een pers met lage druk snijdt men eerst de middelste tand uit en vervolgens de buitenste tanden. Het snijden van de tanden gebeurt in twee bewerkingen zodat de kracht wordt verminderd die het staal moet kunnen uithouden.
Zo krijgt men mooie op een rij staande tanden.De delen worden vervolgens gestanst. Met een pers krijgen ze zowel hun uiteindelijke vorm als hun versiering. Afhankelijk van de grootte van het artikel en de complexiteit van de versiering varieert de druk van 200 tot 800 ton.
Voor elk artikel van elk model is een eigen dubbele matrijs nodig.

Als ze eenmaal gestanst zijn, moeten de couverts nog worden gepolijst.
De eerste fase is het polijsten van de kanten.
Allereerst worden ze met polijstbanden van een steeds fijner wordende korrel volledig glad gemaakt. De machines die deze bewerking uitvoeren, worden zodanig afgesteld dat de polijstbanden de vorm van het bestek exact volgen.

De tweede fase bestaat dan uit het polijsten van de oppervlakten (voor- en achterkant) van het couvert. Door een reeks van polijstmachines is dit proces volledig geautomatiseerd. Elke machine wordt zodanig afgesteld dat ze een bepaalde bewerking uitvoert. Voor het polijsten van een lepel zijn er 7 machines nodig.

Als ze uit de laatste machine te voorschijn komen, worden de bestekken één voor één (zo raken ze niet beschadigd) in een ontvettingsmachine schoongemaakt. Dan worden ze gecontroleerd, automatisch verpakt in een plastic zak en per dozijn in een doos verpakt. Ze zijn nu klaar voor verzending.

bron: Eternum

Papier

Het productieproces omvat drie hoofdprocessen:

1) Stofbereiding: Allereerst wordt het hout vermengd met water. In de zogeheten pulper wordt het hout fijn gemalen tot een dik mengsel: pulp. Vervolgens wordt de pulp schoongemaakt om onbruikbare en ongewenste stoffen die zich in het mengsel bevinden (bijvoorbeeld nietjes, inkt en plastic) te verwijderen. Dit gebeurt in de stofvoorbereiding door verschillende reinigingsprocessen (zeven, floteren en wassen).Het waswater wordt vervolgens gereinigd door middel van aanwezige kringloop-installaties en onbruikbare stoffen worden ingedikt en ontwaterd.

2) Papierfabricage: De sterk verdunde en gereinigde pulp (99,7% water) wordt eerst gezeefd om een groot deel van het water af te voeren, en dan wordt het natte blad (90% water) tussen vilten geperst totdat de pulp nog ca. 50% water bevat. De resterende hoeveelheid water wordt verdampt door middel van een verwarmde cilinder. Het resultaat: droog papier. Dit wordt opgerold op grote machinerollen van ca 1700 kg en daarna weer omgerold en op verschillende breedtes gesneden. Deze papierrollen zijn klaar voor verdere verwerking.

 

 
Comments